Zowel kinderen als ouderen hebben baat bij ontmoeting.

Uit eigen ervaring weet ik dat zowel kinderen als oudere mensen opleven bij gezamenlijke activiteiten.

Toen ik destijds nog in Amsterdam in een kinderdagverblijf werkte, gingen wij samen met de kinderen naar een verzorgingstehuis om de ouderen te bezoeken. Of zij kwamen bij ons in de kinderopvang. Later kwam ik in Heerhugowaard te werken en ook daar gingen we naar een verzorgingstehuis ‘’Zuyder Waert’’, een woonzorglocatie voor ouderen met dementie.

Na anderhalf jaar mijn eigen Kinderopvang te hebben, leek het mij ontzettend leuk en leerzaam om deze bezoekjes met mijn opvangkinderen bij verzorgingstehuis ‘’Zuyder Waert’’ te hervatten. Dus zocht ik in 2015 contact met activiteitenbegeleidster Gerlinde, die ik nog kende van eerdere bezoeken. Gerlinde vond dit erg leuk en de eerste afspraak werd gemaakt.

Toevallig las ik op diezelfde avond een artikel in Kinderopvangtotaal (een vaktijdschrift voor kinderopvang), dat het juist heel erg goed was om de ouderen en kinderen bij elkaar te laten komen. Als het aan ouderenpsycholoog Frans Hoogeveen ligt, werken kinderdagverblijven vaker samen met verzorgingshuizen of andere instellingen waar ouderen verblijven.

Vooral demente ouderen leven op van contact met jonge kinderen. ‘Mensen met dementie zijn vaak angstig en onzeker, bang om de grip te verliezen. Maar als ze goede herinneringen aan kinderen hebben, zie je ze opleven bij dat contact. Ze ontspannen, lachen en praten meer. En als ze de kinderliedjes nog kennen, zingen ze vrolijk mee’, aldus Hoogeveen in Trouw. Ik dacht nog, “Hij heeft ervoor geleerd en ik ervaar het”.

Na twee bezoeken waarbij we spelletje deden, muziek maakten en gingen zingen, werd ik benaderd om samen met de bewoners, in december Sinterklaas te gaan vieren op Zuyder Waert. De kinderen vonden het heel spannend en we gingen allemaal als zwarte pietjes naar de opa´s en oma´s toe. We gingen pepernoten bakken om ze daarna lekker op te eten. Warme chocolademelk met slagroom kregen we erbij. Ik las een boekje voor uit ‘’Bobbi viert Sinterklaas’’, we zongen sinterklaasliedjes en er werd ook flink gedanst. Zowel de bewoners als de kinderen hadden hier erg van genoten! Vanaf dat moment ging ik één keer in de maand met twee tot vijf kinderen naar Zuyder Waert, waar ik afwisselend twee groepen bezocht.

Tijdens een ander bezoek bij de opa’s en oma’s, kon Gerlinde er zelf niet bij zijn. Ik zei dat het wel goed zou komen. Ik vertelde haar dat ik een training Veelzijdig Voorschoolse Educatie (VVE) deed en ik met beer Kiki werkte. Beer Kiki leert aan de hand van thema’s, de kinderen op spelenderwijs praten, lezen en bewegen. Ik stelde voor om beer Kiki mee te nemen om samen met de kinderen en ouderen een activiteit te doen over thema kleur, waar ik opdat moment mee bezig was.

Mijn jongste zoon, (toen nog 6) kon net lezen en schrijven, ging mee omdat hij toen studiedag had. Hij stelde Kiki aan de opa´s en oma´s voor en ging iedereen voorlezen uit “Kiki in de opvang”. Na het voorlezen ging een kindje samen met een oma een kleurplaat van beer Kiki inkleuren en via kleurkaarten lieten we ze ook de kleuren herkennen en ze te benoemen. Of er werd aan tafel met gekleurde blokjes gespeeld en de kleuren benoemt

Als afsluiting gingen we nog met z´n allen liedjes zingen.

En toen was het weer tijd om te gaan. Dat vond één oma niet zo leuk. Ze vond het zelfs erg jammer dat we gingen en vroeg wanneer we weer terugkwamen. Ik zei dat we de volgende maand eerst nog naar een andere groep gingen en een maand later weer bij hen terug zouden komen. Oh, zegt ze. Wat duurt dat nog lang! Zo leuk om te zien dat ouderen van de kinderen kunnen genieten en dat het altijd weer een feestje was als we langskwamen. Soms kwamen de opa’s en oma’s ook op visite bij Treintje100. Dat was weer een leuk uitje voor hen.

In 2019 organiseerde ik een opa en oma dag, gecombineerd met de opa’s en oma’s van Zuyder Waert en de opa’s en oma’s van de kinderen zelf.

Tijdens het googelen zag ik dat er op 4 juni een nationale opa en oma dag bestond. Ik heb dit nooit geweten! Weinig mensen wisten er hiervan af. Daarom vond ik het een mooie kans om hier extra aandacht aan te geven. Het was prachtig weer en konden toen heerlijk buiten in de tuin zitten. We hebben gekletst, spelletjes gedaan en gezongen. In 2020 met Sintmaarten zijn we nog één keer langs de opa’s en oma’s van Zuyder Waert geweest om snoepjes op te halen. Sindsdien zijn we vanwege corona er niet meer geweest. Hopelijk komt er weer een periode om de opa’s en oma’s weer op te zoeken en of ze bij Treintje100 uit te nodigen.